Van de zomer was ik op vakantie in Denemarken. Samen met mijn vriend ben ik daar naar Camp Adventure geweest. Vanuit het basiskamp wordt je over een vlonderpad door het bos heen gevoerd, waarbij de bomen aan alle zijden hoog boven je uit torenen. Wat kan je je als mens nietig voelen in zo’n bos. Terwijl je verder over het vlonderpad wordt gevoerd, doemt er een enorme toren in de vorm van een zandloper voor je op tussen de bomen. En bij de toren aangekomen word je via spiraalvormig pad naar boven gevoerd, naar de top op 45 meter. Wanneer je bovenop de toren staat, lijken de bomen die zojuist als reuzen om je heen stonden, hele kleine groene wolkjes: je krijgt een heel ander perspectief. In een eerdere blog schreef ik al eens over verwachtingen. Dat in de strijd met verwachtingen die je hebt, en de verwachtingen die je denkt dat anderen van je hebben, je soms best eens stil mag staan en mag omkijken naar de weg je al hebt afgelegd. En daar trots op mag zijn. Dan zie je je doel in een heel ander perspectief. Maar hoe belangrijk is dat, dingen in perspectief zetten?

De wereld in een ander perspectief

In het midden van de toren in het bos, waar je via het spiraalvormige pad omheen loopt, staan drie bomen. Wanneer je onderaan de toren begint, loop je om hun brede stammen heen. Maar met iedere bocht van de spiraal die neemt, kom je een stukje hoger: langs de stam naar de onderste takken, de dunnere takken bovenin en de bladeren. En nog verder, totdat je bovenop de toren staat en je op de bomen neerkijkt en allemaal groene wolken ziet. De wereld zie je opeens in een heel andere perspectief. Tijdens het beklimmen van toren stijg je zo geleidelijk dat je dit eigenlijk helemaal niet doorhebt, totdat je uiteindelijk boven op de toren staat. Zo ook zien we vaak pas achteraf de dingen in een bredere context en kunnen we de dingen in perspectief plaatsen. Wat van beneden een onoverwinnelijke en onbuigzame boom is, is van boven een groene wolk die zo weg kan waaien. Zo ook als we stilstaan en kijken naar het proces waar we door heen gaan. Wanneer je te dicht op dingen zitten, kunnen ze je overweldigen. Het kan dan helpen letterlijk afstand te nemen, de wind door je haren te laten waaien om je hoofd te luchten.

Stilstaan bij de stappen die we hebben gezet

Op de weg naar beneden van de toren heb ik een aantal keren even bewust stil gestaan en gekeken naar de bomen in het midden: ik heb tussen de bladeren van een boom gestaan en gekeken hoe met iedere bocht van het pad de stam weer een slag dikker werd. Dit om bewust die verandering van perspectief mee te maken. Dit zouden wij ook vaker moeten doen: eens stil staan bij de stappen we al hebben gezet en die we aan het zetten zijn, op dat moment, midden in het proces.

Contact met een van onze coaches?

De (loopbaan)coaches van Signature 4 Success helpen graag bij het boven de bomen uitklimmen, om perspectief te krijgen op waar je staat en waar je naar toe wil. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze loopbaancoaches voor een gratis inspiratiesessie waarin je jouw vraag of dilemma voor kunt leggen. Je kunt ons mailen via support@signature4success.com of aanmelden via deze link.

 


Van jongs af aan heb ik me betrokken gevoeld bij persoonlijke ontwikkeling van mensen. Als jongste binnen het team vind ik het fantastisch dat ik op diverse manieren betrokken kan zijn. Hierdoor vergroot ik mijn eigen inzichten om anderen zo nog beter te kunnen helpen. Dit doe ik door de vraag achter de vraag te stellen en te helpen met het verwoorden van gedachtenprocessen. Het is een voorrecht om mee te mogen werken aan het voor mensen duidelijk krijgen wat ze willen of wat ze bedoelen.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE