Misschien kun je je nog herinneren hoe je als kind uren intensief kon kijken naar een torretje in het zand… met grote verwondering. Met je neus er bovenop, gefascineerd de bewegingen van de tor observerend. Veel mensen verliezen al vroeg in hun leven deze kinderlijke onbevangenheid van verwondering. We hebben het te druk met onze zorgen en verantwoordelijkheden. We zijn met onze gedachten bij gisteren of morgen, en gaan daardoor aan het moment voorbij.

Veel van wat we doen, doen we op de automatische piloot

Zelf denk ik bij het woord verwonderen terug aan de fietstochtjes met mijn kinderen toen ze klein waren. Hoe ze vol verwondering naar de wereld om zich heen keken terwijl ze in hun zitje voor op mijn fiets zaten. Wijzend naar koeien of eendjes, enthousiast maar soms ook vol stille verwondering over alles wat er allemaal te ontdekken viel. Ik merkte dat ik zelf weer anders ging waarnemen door ‘mee’ te kijken door hun kinderogen naar de wereld. Daar waar ik doorgaans aan voorbij fietste, omdat ik er al honderd keer aan voorbij was gefietst, zag ik ineens wat ik voorheen niet (meer) zag omdat ik er met andere ogen en vol aandacht naar keek! En ik merkte dat mijn perspectief zich verlegde van gewoonte en verveling naar verbazing en verwondering! Met als gevolg dat ik met een frisse blik rondkeek, ontdekkingen deed en nieuwe inzichten en energie kreeg van wat ik zag. Hoe jammer is het dat velen van ons die onbevangenheid ergens zijn verloren, terwijl je dit zoveel kan opleveren.

Verwonderen, hoe doe je dat?

Verwondering brengt je op nieuwe ideeën, doorbreekt vastliggende patronen, kaders en vicieuze cirkels, maar hoe je dat dan? Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Ik geef je een aantal tips mee:

  1. Sta eens wat vaker stil, vertraag je tempo en kijk om je heen. Zie wat er is, wat er echt is en neem dat in je op en geniet ervan.
  2. Wees een vreemdeling, kijk naar je omgeving alsof je het voor het eerst ziet. Wat zie je, wie zie je?
  3. Wees nieuwsgierig: stel veel vragen; wat kan er anders? Wat gaat er goed? Waarom doe ik dit? En geef anderen ook de ruimte om vragen te stellen.
  4. Wees je bewust van je eigen kaders en filters en probeer informatie zo objectief mogelijk toe te laten. En maak informatie niet altijd ondergeschikt aan jouw mening.

Wat zie jij als je naar je werk of onderneming kijkt?

Werk je op de automatische piloot, vanuit gewenning en gewoonte, of ben je in staat om vanuit een frisse, open mind waar te nemen? Stel je jezelf wel eens de vraag: Heb ik nog wel plezier in wat ik doe, ervaar ik nog groei en wordt ik nog geprikkeld? Of, waarom doe ik dit op deze manier, is het echt noodzakelijk dat ik deze taak uitvoer? Hoort deze taak wel bij mijn corebusiness? Ben ik wel de aangewezen persoon om deze taak uit te voeren, of kan ik deze delegeren? En misschien ook wel: Zit ik niet te veel in mijn comfort zone, wordt ik nog wel uitgedaagd?

Sparren?

Wellicht kom je tot de conclusie dat er weinig momenten zijn waarop jij je nog kan verwonderen. Misschien heb je een concrete vraag in relatie tot je werk en zou je hierover wel eens willen sparren met een van ons? Wij zijn er om jou te helpen om de verwondering in je leven en werk terug te brengen. Zodanig dat je weer vanuit inspiratie en bezieling je werk doet. Wil jij die heldere frisse blik terug? Meld je dan hier aan voor een gratis en vrijblijvende Inspiratiesessie met mij of een van de andere business en/of loopbaancoaches in het team.Esther Meinders


Esther Meinders

Voordat Esther Meinders zich als loopbaancoach aansloot bij Signature 4 Success heeft zij jarenlang als Opleidingscoördinator/-specialist gewerkt. Esther brengt mensen met zichzelf én hun omgeving in verbinding om vanuit inzichten en gedragsverandering het beste uit zichzelf te halen oftewel het volledige potentieel te benutten. Naast gemotiveerde en enthousiaste werknemers levert dat werkgevers zelfbewuste, energieke en vaardige medewerkers op en meer verbinding op de werkvloer. Naast haar werk als loopbaancoach werkt ze in haar eigen praktijk als Life- en Energetisch coach. Waar ze vanuit haar specialisme in stress en burn out begeleiding mensen goed in hun energie en daarmee in hun kracht zet. Om van daaruit te werken aan meer balans en autonomie in hun leven.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE