Ken je dat gevoel? Je doet je ogen dicht en je ziet voor je dat je dat ene doel hebt behaald. Je hebt die opleiding afgerond, je spreekt vloeiend Frans, je hebt de ideale baan, je hebt dat gezondheidsdoel gehaald of de onderneming die je aan het opzetten bent loopt als een tierelier. Bij dat beeld verspreidt zich een warm gevoel door je heen, maar als je je ogen weer opendoet, sta je aan het begin van de weg met nog heel wat stappen te gaan. Hoewel al deze beelden verschillend zijn, hebben ze met elkaar gemeen dat het om een doel op lange termijn gaat en dat je een lange adem nodig hebt om ze te bereiken.

Focus op lange termijn

Ik merk zelf dat ik werken voor een doel op de lange termijn best lastig vind. Om dat doel te bereiken moet je heel wat kleine stapjes zetten. Voor al die kleine stapjes op zichzelf krijg je geen direct resultaat en je moet vaak zelf de stok achter de deur zijn voor die stapjes. En dat terwijl er om je heen zoveel gebeurt dat ook om een reactie vraagt en waarvan je de impact wel meteen ziet: je moet naar werk om geld te verdienen, boodschappen doen, reageren op mailtjes, het huis onderhouden, etc. Het is dan heel verleidelijk om dat kleine stapje dat je had bedacht (bijvoorbeeld om deze blog te schrijven) aan de kant te duwen met het idee dat dat ook wel later kan.

Maar wie een doel wil halen, zal zich toch echt moeten richten op de lange termijn. Anders Ericsson schreef al dat je 10.000 uur moet investeren om een expert ergens in te worden en ik denk dat dit ook geldt voor doelen. Ericsson schreef wel dat die uren gericht moeten worden besteed: zo moet je ‘bewust trainen’, een goede coach hebben die jou blijft uitdagen en is het belangrijk om toegang te hebben tot het juiste trainingsmateriaal en faciliteiten.

Jouw reflectiemoment

Dat is meteen ook een mooie aanleiding voor een reflectiemoment: sta deze week eens stil bij de vaardigheden die je hebt en de prestaties die je hebt geleverd en kijk eens achterom hoeveel uren en inspanning hebben bijgedragen aan het tot stand komen daarvan. Op het eerste gezicht zal dat misschien niet zo veel lijken, maar als je nog eens goed gaat kijken zul je zien dat het veel meer is dan je denkt. Het is heel makkelijk om achteraf dingen te bagatelliseren, maar die weg heb je wel moeten bewandelen en daar mag je best trots op zijn!

Door achterom te kijken en te zien wat voor wegen je al hebt bewandeld, kun je ook beter relativeren hoe de weg naar dat volgende doel gaat lopen: je weet dat je het al eens eerder hebt gedaan en dat je toen ook echt iets hebt bereikt. Dus waarom zou dat bij het volgende doel ook niet kunnen? Tegelijkertijd heb je ook gezien hoeveel tijd en inspanning dat vorige doel heeft gevraagd en dat het dus echt loont om toch al die kleine stapjes te zetten voor dat volgende doel. Met deze mentale stok achter de deur kun je je opmaken voor de volgende 10.000 uur.

Maar waaraan besteed je die 10.000, zeker als je op zoek naar werkgeluk, of druk bezig bent met het opzetten van je eigen onderneming? Wat heb je nodig aan ‘trainingsmateriaal’ en ‘faciliteiten’? En hoe zorg je dat je een goede coach hebt die jou kan helpen?

Bij Signature 4 Success denken we graag met je mee en helpen we je om die vervolgstappen te zetten! Neem contact op met een van onze (career) coaches en je hoort precies wat er voor jou mogelijk is. Dat kan via support@signature4success.com.


Saskia Marcelis

Van jongs af aan heb ik me betrokken gevoeld bij persoonlijke ontwikkeling van mensen. Als jongste binnen het team vind ik het fantastisch dat ik op diverse manieren betrokken kan zijn. Hierdoor vergroot ik mijn eigen inzichten om anderen zo nog beter te kunnen helpen. Dit doe ik door de vraag achter de vraag te stellen en te helpen met het verwoorden van gedachtenprocessen. Het is een voorrecht om mee te mogen werken aan het voor mensen duidelijk krijgen wat ze willen of wat ze bedoelen.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE