Je leest het met regelmaat, ondernemers die spreken over bedrijfje, de caissière die vraagt of je een bonnetje wilt. Een collega die zegt dat hij een ‘vraagje’ voor je heeft. Het kan een tik of een slip of the tongue zijn, dat laatste gebeurt iedereen wel eens. Waar ik het vandaag met je over wil hebben is relatie tussen dat wat je zegt en je bewustzijn van wat je uitstraalt.

Een modegril

Het gebruik van verkleinwoorden zou je een modegril kunnen noemen. En het zijn zeker niet alleen vrouwen die dit doen. Overal hoor je het. De laatste tijd valt het me met regelmaat bij de supermarkt op, in dit geval jonge mannelijke caissières die besmet zijn met het verkleinwoorden-virus. Die niet alleen vragen ‘wilt u het bonnetje’ maar er ook nog eens aan toevoegen ‘wilt u ook zegeltjes’. Dat ik er nou de kriebels van krijg is niet het meest belangrijk. Waar het mij om gaat is dat degene die het zegt of schrijft zich er waarschijnlijk niet van bewust is wat het signaal is dat hij ermee afgeeft. Het is de verpakking die het ‘m doet en door het gebruik van verkleinwoorden straal je iets uit wat voorbijgaat aan de inhoud. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Het ontkrachten van je boodschap

Stel je voor, je hebt een belangrijk gesprek, bijvoorbeeld met een klant, een collega of een zakenpartner. Verplaats je in de positie van de ander. Wat straal je uit als je onnodige verkleinwoorden gebruikt?

Ik help je op weg en zet het even voor je op een rij om je bewustzijn te stimuleren. De impact van het overbodige gebruik van verkleinwoorden op de ander kan zijn:

  1. Dat de ander het gevoel krijgt dat je het zelf eigenlijk niet zo belangrijk vindt. Je maakt het namelijk letterlijk kleiner dan het is;
  2. Dat je bovendien jezelf onnodig klein maakt;
  3. Dat je onzekerheid uitstraalt;
  4. Dat je de aandacht afhaalt van de boodschap en daardoor de inhoud (deels) verloren gaat;
  5. Dat je jezelf niet gelijkwaardig maakt ten opzichte van de ander.
Laat je spiegelen

Herken je bovenstaande? Heb jij het gevoel dat je structureel verkleinwoorden gebruikt in contexten waarin dat niet nodig is? Vraag dan eens aan mensen om je hierbij te helpen. Als je namelijk wilt veranderen is het bewustzijn van wat je doet de eerste stap. Soms is het lastig om dat in je eentje te doen. Dus schroom niet om hulp te vragen. Er zijn vast mensen om je heen die je met liefde willen spiegelen zodat jij je bewust wordt van de woorden die je gebruikt en wat je ermee uitstraalt.

Vervolgens is het begrip van de impact ervan belangrijk. Pas als je begrijpt wat de impact is van wat je uitstraalt kun je het patroon loslaten en veranderen. Want zeg nou zelf, wie wil er nou meewerken aan een projectje, of door jou als eigenaar van je bedrijfje geholpen worden?

Kennismaken met een van onze coaches

Wil je kennis maken met een van onze loopbaan- en/of business coaches? Meld je dan hier aan voor een gratis inspiratiesessie waarin jij je vraag of dilemma voor kan leggen. 

 


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van gepassioneerde loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit en focus op resultaat, dat is waar wij voor staan. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE