Veel (beginnend) ondernemers vinden het lastig om tarieven te bepalen voor hun diensten. Tarieven die recht doen aan wie zij zijn en de impact die zij met hun producten/diensten hebben op hun klant. In een eerdere blog schreef ik over dit onderwerp, waarbij toen de insteek was hoe waardebepaling een sluitstuk is van een sequentie. Daarbij sloot ik af met de uitspraak ‘waardebepaling begint en eindigt bij jou’. In deze bijdrage ga ik daar dieper op in, aangezien te lage tarieven hanteren je niet dienen, terwijl de ondernemers die dit doen juist denken dat ze het goed doen.

Lage tarieven vragen betekent niet meer klanten

Wat ik ondernemers vaak zie doen is lage tarieven vragen uit angst om klanten af te stoten. In de praktijk is het tegendeel waar. Juist door tarieven te vragen die je klant niet of nauwelijks aanzetten tot nadenken is de commitment van die klant doorgaans laag. Een klant mag best even op zijn hoofd krabben voor hij met jou in zee gaat. Het feit dat een investering doen even spannend voelt heeft een functie. Dat is niet potentiële klanten afstoten, maar iemand helpen om een bewuste keuze te maken om in zichzelf te investeren. Deins daar niet voor terug, maar ga het aan.

Veel ondernemers schieten zichzelf in de voet

Tarieven bepalen doe je niet zomaar. In de blog die ik eerder schreef lees je terug hoe waardebepaling een uitvloeisel is van vele stappen in je strategie. Bovenal heeft waardebepaling alles te maken met jou. Met hoe jij over jezelf denkt. Het geloof en vertrouwen dat je hebt in jezelf, over je gevoel van eigenwaarde. Wat ik zie gebeuren is dat ondernemers zichzelf in de voet schieten door heel snel prijzen te bepalen en daarbij veronderstellingen over de klant als vertrekpunt nemen. Dit gaat ten koste van henzelf. Er worden veronderstellingen en aannames gedaan die gevoed worden vanuit gedachten van schaarste en gedreven door angst dat de klant het niet wil of kan betalen. Met als resultaat dat de tarieven niet in lijn zijn met de waarde van de ondernemer en de impact van de dienst of het product.

De impact op jouw klant bepaalt jouw waarde

Bij het bepalen van de waarde van jouw dienst of product is het van belang om verder te kijken dan alleen de tijd die ermee gemoeid is. De impact op jouw klant is voor een belangrijk deel bepalend voor de waarde. Wat is het jouw klant waard om van de situatie waar hij zich nu bevindt te gaan naar de gewenste situatie? En wat is de bijdrage van jouw dienst/product hieraan? Dat is waar het bij waardebepaling om gaat.

Jij bent als ondernemer de baas over je business. Jij kunt bepalen welke tarieven je hanteert. Heb je de plank misgeslagen en een investering gevraagd voor een dienst/product wat niet klopte en niet goed voelde? Zie het dan als leergeld betalen en neem vandaag nog de beslissing om het voortaan anders te doen. Dat hoef je aan niemand uit te leggen. Het gaat erom dat jij gelooft in jezelf en dat wat je doet en wat je daarmee bij klanten teweegbrengt. Dat is bepalend voor jouw prijs. Het is nooit te laat om het tij te keren.

Heb je een vraag die je voor wil leggen over dit onderwerp aan een van onze business- of loopbaancoaches? Mail dan je vraag naar support@signature4success.com of meld je hier aan voor een vrijblijvend onderonsje met een coach.

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van gepassioneerde loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE