Ken je dat gevoel dat je de hele dag door van het ene in het andere holt en af en toe adem moet happen. Het gevoel dat je geleefd wordt en nauwelijks aan jezelf toekomt. Je bent vooral bezig met je werk, met anderen en snakt ernaar om lucht te krijgen. Wat heb jij nog nodig om dat anders te doen. Wachten tot je omvalt, tot je lichaam ‘stop’ zegt? Sta eens wat vaker stil en wees je bewust van wat je aan het doen bent, waar je je kostbare tijd aan besteed. Hoe jij je leven leeft.

Week van de reflectie

Tegenwoordig is er overal wel een dag voor en zo ook deze week, de week van de reflectie. Tijd nemen om te reflecteren is super waardevol. Waarom nemen veel mensen daar dan te weinig tijd voor? De waan van de dag, de drukte op je werk, de hectiek met je gezin en allerlei andere zaken houden je in de greep. Stilstaan bij de manier waarop jij in het leven staat levert je heel veel op. Pas als je stilstaat en vanaf een afstand kijkt naar wat je aan het doen bent, schep je de mogelijkheid om dingen te zien die je niet ziet als je er middenin zit. Zo simpel is het. Zeker als je het druk hebt lukt het je niet of nauwelijks om vanuit de uitkijktoren te kijken naar wat je aan het doen bent. En daardoor lukt het je waarschijnlijk niet om een doorbraak te creëren. 

Doorbreken die cadans

Wellicht heb je het gevoel dat je in rondjes draait. Alsof je in een doolhof ronddoolt en de uitgang niet kan vinden en vervolgens maar door blijft lopen. Hoe breek je dan los uit de cadans? De vraag is hoe groot de onrust is die je voelt? Als deze groot genoeg is voel je de innerlijk drijfkracht om dit te doorbreken. Eigenlijk heel eenvoudig, als de urgentie groot genoeg is, is de wil er om te veranderen. Ook al weet ik dat er genoeg mensen zijn die er meester in zijn om zelfs die signalen te negeren. Met als resultaat dat er op een gegeven moment een grens bereikt is en je nog verder van huis bent.

Een aantal concrete vragen om bij stil te staan

Om je op weg te helpen heb ik een aantal vragen voor je?

    1. Wanneer heb je voor het laatst een boek ter ontspanning gelezen?
    2. In hoeverre lukt het je om wekelijks een moment in je agenda te hebben waarin je even niets doet en niets moet? En wat doe je vervolgens in die tijd?
    3. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst verwend en waarmee was dat?
    4. Als je in 3 woorden zou omschrijven hoe je je leven typeert op dit moment, welk 3 woorden komen er dan in je op?
    5. Wanneer heb je voor het laatst kunnen dagdromen en waarover ging dat? 
Tijd is goud waard

Het meest kostbare wat we hebben is tijd. De tijd die je vandaag hebt kun je maar op een manier benutten en die tijd keert nooit meer terug. Alleen al door even een moment te nemen bovenstaande vragen te beantwoorden geef je jezelf de aandacht. Een moment van zelfreflectie zodat je de keuze kan maken of jij je leven leeft op de manier waarop je dat wilt. Niets is in beton gegoten. Dat is het mooie, je werk, de activiteiten en de mensen waar jij je tijd mee doorbrengt… op alle vlakken ben jij vrij om andere keuzes te maken. Pas als je afstand neemt kun je zien wat je veelal niet ziet als je er met je neus bovenop zit.

Wat is echt belangrijk voor je?

In mijn optiek is het geheim van het leven dat je jouw ontdekkingsreis maakt die leidt naar jouw ziel, naar wie jij in de kern bent. En ook over wat jij hier te doen hebt. Over wat jouw unieke gave is en hoe je dat de wereld in kunt zetten. Velen van ons besteden veel tijd aan anderen, aan de belangen van anderen en gaan daarin voorbij aan zichzelf. En dat wreekt zich vroeg of laat. Het een kan niet zonder het ander. Tijd en aandacht geven aan jezelf is gezond en de basis om er voor anderen te kunnen zijn. Dus neem die tijd om op die uitkijktoren te staan en te overzien waar je mee bezig bent. Of je het even leidt zoals je dat wilt. En zo niet om vandaag nog tot andere keuzes te komen. Vandaag nog kun je veranderingen in gang zetten die je gisteren niet voor mogelijk had geacht.

Wil je een van onze loopbaan en/of business coaches spreken? Dat kan, meld je aan via deze link voor een gratis inspiratiesessie online. We ontmoeten je graag.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE