Onlangs had ik een bijzonder mooie inspiratiesessie met een prachtige startende onderneemster. Dit is een sessie waarin iemand een probleem of dilemma voorlegt en daarover met een van onze coaches spart. In de sessie kwam naar boven dat zij graag duidelijkheid en controle heeft en dat het ondernemen juist onrust en onzekerheid teweegbrengt. Een uitdaging voor haar om het maar zo te zeggen. De vraag is, hoe ga je daar nou mee om?

Ondernemen is vallen, opstaan en weer doorgaan
Nu gaat het bij ondernemen allemaal niet vanzelf. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Het is de kunst om te zoeken naar een systeem dat voor jou werkt. Maar misschien nog wel belangrijker, een systeem dat bij je past. En het duurt over het algemeen nou eenmaal een tijdje, uitzonderingen daargelaten, voor je het bij jou passende systeem gevonden hebt. Geef dus niet te snel op, ook van fouten, misschien wel juist van fouten leer je veel en snel.

Werken aan je groeimindset
Om door te zetten en niet bij de pakken neer te gaan zitten als de successen langer op zich laten wachten dan gehoopt, is het zaak te werken aan je mindset. Je groeimindset wel te verstaan. Het merendeel van de ondernemers verwacht overigens veel sneller successen te boeken dan de praktijk uitwijst.
Dat werken aan je groeimindset, hoe doe je dat? Er zijn verschillende vragen die je op regelmatige basis voor jezelf kunt beantwoorden. Zoals, wat heb je vandaag geleerd? En door ze op te schrijven laat je de geleerde inzichten nog net wat dieper indalen. Of, welke stappen heb je gezet die tot succes leiden? Welke andere strategieën zou je in kunnen zetten? Hoe lukte het om bij de laatste tegenslag toch door te zetten? En wat zou je van anderen kunnen leren?

Wees vriendelijk voor jezelf
Wat niet helpt is om te veel te kijken naar wat anderen doen. En toch is dat iets wat ik veel om me heen zie. Dat je jezelf vergelijkt met iemand die misschien al veel langer onderneemt, zich door anderen omringt en veel verder is. Vergelijken brengt veelal frustratie en voedt niet je energie op de manier waarop je dat dient. Blijf dichtbij jezelf en wees vooral niet te hard voor jezelf. Waardeer jezelf voor de inzet die je laat zien. En ja soms zijn er uitdagingen, maar geloof dat je het kunt leren. Misschien ben je nog niet waar je zou willen zijn, dat komt wel als je blijft groeien en ontwikkelen, zowel persoonlijk alsook in je ondernemerschap. Ontwikkeling kost tijd, concentreer je dan ook op je geïnspireerde actie en vooruitgang, op de stappen die je al gemaakt hebt. En als laatste wil ik je meegeven dat het okay is om af en toe risico’s te nemen, dat is namelijk hoe je leert.

Vind jij het moeilijk om de rust te bewaren in het ondernemerschap en wil je sneller toewerken naar systemen die voor jou werken bij jou passen? Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. De coaches van Signature 4 Success® helpen je met veel plezier verder.

 


Daniëlle Wieten begeleidt vrouwelijke professionals die vastlopen in hun leven. Die letterlijk altijd ‘aan’ staan en daardoor roofbouw op zichzelf plegen. Zij helpt hen Rust, Ruimte en een Ritme te creëren dat bij hen past, zodanig dat zij zich weer energiek, ontspannen en gelukkig gaan voelen. Danielle is oprichter en eigenaar van InspiratieRijk natuurcoaching en maakt daarnaast vanaf het eerste uur deel uit van Team Signature 4 Success®. Zij heeft een achtergrond op het gebied van Toerisme & Verkeer en heeft zich daarna via diverse trainingen gespecialiseerd op het gebied van coaching en persoonlijke ontwikkeling. Haar drijfveren zijn: vanuit vrijheid en verbinding zoveel mogelijk persoonlijk ontwikkelen, mooie herinneringen creëren en plezier maken.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE