Heel hard werken, oneindig veel ambitie en succesvol willen zijn in wat je doet. Hoge eisen aan jezelf stellen en daarnaast voldoen aan alle verwachtingen die anderen van je hebben. We kennen allemaal de valkuil van de hardwerkende mens, dat het op een gegeven moment niet meer leuk is en de stress de overhand neemt.

Opgelegde druk

Afgelopen weekend gaf ik een workshop over energiemanagement aan ambitieuze studenten die nog midden in hun studententijd staan. Bij uitstek een doelgroep die worstelt met de grote hoeveelheid druk die ze opgelegd wordt. Tentamens, bindend studieadvies, afgeschafte studiebeurs en de eis vanuit het bedrijfsleven om een goedgevuld CV op te bouwen. Internationale ervaring, een indrukwekkende stage, het afronden van twee masteropleidingen en bij voorkeur Cum Laude afstuderen. En alsof dat nog niet genoeg is, word je ook nog eens opgelegd dat je vooral moet “genieten” van je studententijd, zoals iemand dat tijdens de workshop aangaf. Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar voor mij persoonlijk geldt dat wanneer genieten een verplichting wordt, dat het plezier er al snel af is.

De echte oorzaak van stress

Mijn boodschap dit weekend aan deze prachtige groep studenten geef ik graag aan je door. En daarvoor wil ik eerst stilstaan bij de oorzaak van stress. En dat zit niet zozeer in het hebben van ambitie en de aanwezigheid van vele verwachtingen van anderen. Sterker nog, er is helemaal niets mis met het hebben van ambitie. Ik moedig je aan om groot te denken en te dromen. Om jezelf te gunnen om prachtige doelen te stellen en ervoor te gaan. Maar… daar moet wel iets tegenover staan. Iets dat het in balans brengt. En dat is het volgende. Als er niets mis is met ambitie en hoge verwachtingen, dan moet daar tegenover staan dat er ook niets mis is met het niet behalen van resultaten, niets mis met teleurstellingen en fouten maken. Sterker nog, er is helemaal niets mis met jou. Vandaag niet, nu niet en morgen niet. Je bent goed zoals je bent, precies goed. Inclusief al jouw gedachten en gevoelens. Het is precies waar je nu staat, omarm dat.

Ter illustratie geef ik je graag een voorbeeld. Stel je voor dat ik aan het eind van deze week een examen moet maken. Mijn doel is natuurlijk om dit examen te halen, dat is belangrijk voor mij. Ik besluit om de komende dagen in totaal 6 uur vrij te maken om te studeren. Helaas komen er gedurende deze week wat zaken tussendoor en lukt het me om in plaats van 6 uur maar 3 uur te studeren. Het resultaat is dat ik het examen niet haal, mijn cijfer is een 5,4.

Wat zegt dat over mij? Velen zullen zeggen dat ik gefaald heb. Dat ik het niet goed heb gedaan. Wellicht zeg ik zelfs over mezelf dat ik niet goed genoeg ben. Is het herkenbaar dat dit jou een naar gevoel geeft, dat jouw energie daalt en hoogstwaarschijnlijk jouw zelfvertrouwen ook? Bij mij in ieder geval wel.

Hoe je in balans blijft

Als je toepast wat ik eerder benoemde, namelijk dat je goed bent zoals je bent, dan stelt dat je in staat om een ander pad te bewandelen. Een pad waarin je liefdevol bent naar jezelf, waarin je jouw verlies doorleeft en waarin je verantwoordelijkheid pakt om het op te lossen. Dan betekent het niet behalen van dit examen simpelweg dat je een ander resultaat hebt dan je voor ogen had. En dat is een teleurstelling. En deze teleurstelling doorleef je. Het niet behalen van het resultaat zegt dan niets over jou en wie je bent. Je bent goed zoals je bent en dat is onveranderlijk, falen bestaat niet. Wil je liever toch een ander resultaat, neem dan je verantwoordelijkheid en maak een plan om het op te lossen.

Mijn advies, ga hiermee spelen en oefenen en je zult al snel verschil merken. Meerdere studenten kwamen na de workshop naar me toe en zeiden “wat heerlijk dat ik gewoon goed ben zoals ik ben”. En zo is het, veel plezier en succes!

Echte stappen zetten
Wil jij ook leren omgaan met werkdruk? Met als resultaat dat je succesvol bent en in balans waardoor je meer werkgeluk ervaart? Daar kunnen wij je bij helpen. Neem contact op met Femke of een van onze andere (career) coaches en je hoort precies wat er voor jou mogelijk is. Dat kan via femke@signature4success.com of via support@signature4success.com.

Femke van der Willigen inspireert Young Professionals in de 20 en 30 op hun carrièrepad richting werkgeluk. Als gedreven Career Coach begeleidt zij hen bij het helder krijgen van hun purpose en om van binnenuit keuzes te maken waar zij gelukkig van worden. Femke maakt daarbij onder andere gebruik van haar ervaring in het HR vak en Corporate Recruitment waarbij zij honderden professionals op weg heeft geholpen in hun carrière. Zij is van oorsprong Advocaat en sinds medio juli 2019 deel van team Signature 4 Success. Voor Femke geldt dat er niets mooiers is dan een mens die zijn talenten optimaal benut, zichzelf onbegrensde mogelijkheden geeft om te ontwikkelen en oneindig veel voldoening haalt uit wat hij of zij doet.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE