Afgelopen week sprak ik een bedrijfseigenaar die vertelde dat hij op het punt is aangebroken dat hij zijn aandelen wil doorgeven aan zijn zoon. Voor een symbolisch bedrag. En dat terwijl zijn zoon in vertwijfeling is over wat hij nou eigenlijk wil. Je zou denken, het word je in de schoot geworpen dus dat is makkelijk kiezen. Maar juist dat gegeven maakt het een forse uitdaging. Want wat moet je stevig in je schoenen staan als je hiertegen opgewassen bent. Om nee te zeggen tegen zo’n aanbod.

Gratis betekent veelal een hoge no show

Wanneer iets een investering van je vraagt voel je hoe spannend het is om de keuze te maken en ga je bij jezelf te rade wat je wil. Veel ondernemers redeneren als volgt. ’Als ik mijn product of dienst nou zo laag mogelijk prijs, dan stromen de klanten wel.’ De vraag is of dat überhaupt wel het geval is. Mijn ervaring is anders. Een jaar lang werkte ik mee aan zowel gratis als ook betaalde internationale events voor een internationaal spreker. Wist je dat bij gratis events de no show op zo’n 70 % ligt. Een aantal factoren is daarbij voor mensen bepalend, namelijk:

  1. De moeite die men moet nemen om er te komen, denk daarbij aan reistijd en de vervoersvorm (openbaar vervoer, files).
  2. Weersomstandigheden die roet in het eten kunnen gooien.
  3. Geen zin of motivatie voelen om het bed uit te komen en denken, ‘er komt wel weer een andere gelegenheid’ (hoe schaars is je aanbod).
  4. Men heeft zich aangemeld zonder er heel goed over te hebben nagedacht, het is immers toch gratis. Daarmee is voor velen het event niet top of mind en kan het ook zijn dat men het simpelweg vergeet.
Waar een investering goed voor is

Bij de goed betaalde events en trainingen is het no show percentage te verwaarlozen. Alleen deelnemers die ziek zijn of een goede persoonlijke reden hebben komen niet. De wil en motivatie om erbij te zijn om te leren en inspiratie op te doen is zo krachtig dat het niet in je opkomt om er niet bij te zijn.

Wat is een goed betaald product?

De vraag is, wat is dan een goed betaald event of product? Daarbij kom ik terug op wat ik hierboven zei, over de ondernemer die denkt… mijn prijs moet laag genoeg zijn… dan komt men wel. De praktijk is precies andersom. Pas als jij gaat staan voor je waarde en een product of dienst neerzet waarmee je ook waarde geeft zal dit voor klanten aantrekkelijk zijn. En de waarde die bepaal jij. Dat doe je door dit te baseren op wat de impact van je product of dienst is voor de deelnemer. Wat breng je te weeg en wat is de waarde van die impact/verandering bij je klant? Vaar hierin je eigen koers en doe wat goed voelt maar beloof jezelf dat jouw waarde en de impact op je klant daarbij voorop staan. Lees ook een eerdere blog die we hierover schreven.

Heb je een vraag, opmerking of wil je anderszins contact met een van onze coaches, stuur dan een mail naar support@signature4success.com.

 

 


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van gepassioneerde loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE