Een week geleden stonden we vanuit Signature 4 Success op de Ondernemersboulevard in Tilburg. Met 150 ondernemers was het een interessante en energieke middag en avond. Zo deed Daniëlle Wieten een aantal 1-op-1 speeddates met ondernemers die een business vraag hadden. En ik gaf in 3 rondes een interactieve bijdrage over waardebepaling. En over dat laatste deel ik graag een aantal ins en outs met je. Want hoe je het ook bekijkt, in elke fase van je ondernemerschap is waardebepaling een belangrijk onderwerp.

Waarom is waardebepaling nou zo’n lastig onderwerp?
Een aanzienlijk deel van de ondernemers vindt het bepalen van de waarde van zijn producten of diensten lastig. En dat is niet zo verwonderlijk als je ziet wat ondernemers veelal doen als ze de waarde moeten bepalen, namelijk:

  1. Waardebepaling als een geïsoleerde exercitie beschouwen
  2. Teveel letten op wat anderen doen.
  3. Weinig oog hebben voor de impact van je product of dienst op de klant.
  4. Vergeten dat zij bepalen en niemand anders.

Waardebepaling als sluitstuk
Het bepalen van de waarde van een product of dienst is het sluitstuk van je businessmodel en -strategie. Veelal kom je in de problemen doordat er geen heldere strategische keuze en koers ten grondslag ligt aan dat wat je wilt lanceren. Geen wonder dat je het dan lastig vindt om de waarde van je producten of diensten te bepalen.

Wat gaat er vooraf aan het bepalen van de waarde?
Bij het bepalen van de waarde is het van onmisbaar belang om te weten wie je bent en waarom je doet wat je doet. Dat is stap 1. Vervolgens zorg je ervoor dat jouw toegevoegde waarde helder is? Er zijn vergelijkbare aanbieders, maar niemand is precies zoals jij bent. Wat is het dat jouw uniek maakt? Zorg ervoor dat je dat moeiteloos uit je mouw kan schudden. Dat is de 2e stap. De 3e stap gaat over jouw klant, namelijk weten waar hij tegenaan loopt en wat zijn ultieme verlangen is. Dit is namelijk waar jij met jouw product of dienst op inhaakt. Vervolgens als 4e stap is het van belang dat je helder voor ogen hebt wat de impact van jouw dienst of product is op jouw klant. Dit is van onschatbaar belang om te weten als je het over waardebepaling hebt. En als 5e bepaal je je aanbod en maak je een keuze uit het verdienmodel of de verdienmodellen die je kiest, voordat je als sluitstuk de waarde bepaalt.

Keuze uit verschillende verdienmodellen
Veel beginnende ondernemers kiezen voor het uurtje-factuurtje verdienmodel. Zijn zich bovendien onvoldoende bewust van het bestaan van andere verdienmodellen. Op zich is er niets mis met het uurtje-factuurtje verdienmodel. Dit verdienmodel is primair gebaseerd op het uitgangspunt tijd voor geld. Er zijn nog vele andere verdienmodellen die je in staat stellen om te ‘spelen’ met andere vormen om op te kunnen schalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan groepsprogramma’s, evenementen, abonnementen, online varianten, strippenkaarten, no cure no pay, verschillende hybride verdienmodellen. Kortom, noem maar op.
Ook als je nog niet zo lang onderneemt loont het om eens in verschillende verdienmodellen te duiken die passen bij wie je bent en wat je strategie is.

Waardebepaling begint en eindigt bij jou
Waar het in essentie om gaat is dat waardebepaling begint en eindigt bij jou.

 


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van gepassioneerde loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE