Het is zondagmiddag, terwijl je een heerlijke wandeling door het bos maakt bedenk je dat er morgen weer een nieuwe werkweek begint. Je maag krimpt ineen bij de gedachte, je wilt er niet aan denken, duwt de gedachte het liefst van je af, maar deze komt telkens als een boemerang terug.

Werk staat de laatste tijd synoniem aan overleven. Geen overzicht meer, geen controle, veel overuren waardoor je moe en prikkelbaar bent en behoorlijk wat stress. Al piekerend ‘s nachts bedenk je dat het misschien beter is om een andere baan te zoeken voordat zichtbaar wordt dat je je werk niet meer aankunt. Of om je ziek te melden totdat je weer wat bij kunt tanken. Maar zijn dat wel oplossingen?

Zelf de regie nemen

Vaak zijn we van mening dat onze problemen op de werkvloer het gevolg zijn van een reorganisatie, het disfunctioneren van een leidinggevende of slechte onderlinge relaties op de werkvloer. Maar heb je al eens nagedacht over wat jij kunt doen om een gezondere balans te vinden tussen stress en veerkracht, onafhankelijk van wat anderen doen of laten? Want ook in een nieuwe baan neem je jezelf weer mee en dus ook je perfectionisme, je (te) grote verantwoordelijkheidsgevoel en je faalangst. En als je je ziekmeldt en weer aan het werk gaat zodra je je beter voelt, is er nog niets veranderd. Wil je écht af van je werkstress, beantwoord dan eens de volgende vragen:

  • Durf ik mezelf uit te spreken?
  • Ben ik in staat grenzen aan te geven?
  • Neem ik alles persoonlijk wat er gezegd wordt?
  • Zoek ik steeds bevestiging?
  • Lukt het me om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden?
  • Wat heb ik nodig om me te kunnen ontspannen?
  • Eet en drink ik gezond en beweeg ik genoeg?
  • Hoe ga ik om met veranderingen, kan ik loslaten?


Stress less

Eén ding is zeker, jij gaat in je eentje een organisatie of onderneming niet veranderen. Dat gevecht kost veel energie en levert je weinig tot niets op. Wat je wel wat oplevert is de verantwoordelijkheid voor jezelf nemen. Ontdekken waar jouw kracht ligt en wat jouw toegevoegde waarde is voor een organisatie en het team waarin je werkt. Maar ook wat je valkuilen zijn en welke factoren jou stress opleveren. Ontdek of de mate waarin jij stress ervaart nog wel gezond is door er met een van onze coaches over te praten. Zij weten waar ze het over hebben, zijn bekend met een groot aantal vakgebieden en staan garant voor levens veranderende inzichten. Loop niet langer te piekeren over je werk maar kijk samen met onze coaches wat je opties zijn. Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met één van onze (loopbaan)coaches via deze link. We horen graag van je.

 

HEB JE EEN VRAAG VOOR EEN LOOPBAAN- EN/OF

BUSINESS COACH? MELD JE HIERONDER AAN.

JA, IK WIL EEN GRATIS INSPIRATIESESSIE